Follow by Email

Khamis, 9 Disember 2010

SELAMAT TINGGAL 2010..

salam semua penyinggah blogku..huishh lama giler aku x update...sgt bz +penat=JADI MALAS! kikikiki....
ermm lebih kurang 2 minggu lebih lg kiter sumer akan meninggalkn thn 2010 ni..
sudah tercapaikah sumer azam korang thn ni? ha?? hahaha aku tanyer korang..korang balas blk tanyer aku..
ermm aku secara jujurnyer ada g 40% yg blum tertunai...itu tuk thn ni la..blum campur thn lps tulat sebelum ni..lg ler byk...adoilaaa....ermm taraf hidup semakin tinggi...masa pulak semakin laju meninggalkn kiter...
byk lagi yg perlu aku capai...sasaran utama aku...sama kot mcm mk bpk yg lain2..aku nk ank2 aku berjaya dlm pelajaran dorg..sudah tentunyer aku nk mereka semakin bijak dan sihat...insyaallah dgn izinNYER...pasti ia akan menjadi kenyataan..cuma kiter kena selalu dekat kn diri pd ALLAH SWT..n doa x putus2...tentang diri aku pulak..fuhhh byk agenda smpi hujung thn ni..mcm2 benda nk kene settle..punyer la bz dgn keje rumah..dgn keje luar..smpi email aku yg dh full beratus2 pun aku x sempat nk delete...fb sempat plk ek aku buka? hahah aku buka tu pun sbb nk update sal event reunion sek aku last tuk thn ni...daftar sekolah ank2 pun dh settle...perkhhh mahal seh sekolah skrg kn? ribu riban gk la terbang tuk pendaftaran jer...tp xper...pelajaran n keselesaan ank2 aku untuk menimba ilmu itu yg lebih ku pentingkn..duit insyaallah blh diusahakn..mcm2 perancangan dlm kepala aku ni..aku sebenarnyer suka bisnes..cuma tgh tercari2...bisnes apa yg lain dr yg ada kt on9 sekarang ni..sama jer kebanyakkn aku tgk..klu tak bju..kasut..klu tak kasut..lens..haiiii...klu blh aku nk lain la...biar la saingan yg best skitkn..tp apa??? aku pun still tak tau g apa kebenda jenis bisnes yg aku nk buat...doa kn aku berjaya eh memikirkn apa jenis bisnes yg sesuai nanti..ermm ok laa..hari ni setakat ni je la aku update..kira blog ni cm diari aku la..apa aku nk cerita nk luah sumer dlm ni...tu pun klu berkesempatan..apa pun..gud luck for all bloggest...begin new chapter 2011...bye...assalammualaikum...

Isnin, 31 Mei 2010

MY TALENT!

yuhuuuuuu!... salam semua yg telah menyinggah mahu pun baru singgah..ataupun terrrrrsinggah ke blog aku ni....
korang baca tajuk jer dh mcm poyokn aku? haa??? poyo eh?? apa dier? gedikss? ermm ALHAMDULILLAH ler..yg aku blh katakn..minggu depan da start cuti sekolah..ni yg aku nk citer ni...
aduhaiii...sebenarnyer aku dh lama tgglkn benda ni..tp sejak kebelakangan ni ramai jugak ler kwn2 suruh aku mula kn balik...kata dorg syg aku ada bakat...blh buat duit....itu kata dorang..kata aku pulak,haishhh byk dh org buat cmni...xder sapa nk gunakn perkhidmatan aku ler..(ni la dier ckp2 org yg malas :P)
eleh..korang mesti leh teka nyer..apa lgkan...da terang2 aku letak kt profile aku,yg aku suka ''kecantikkan''..
sure ler korang tau talent aku makeup kn..(uwekkkss perasan nyer aku)
insyaallah..akan ku asah semula bakat yg telah lama ku tinggalkan...segala berus dan makeup aku berhabuk dalam stor tu...jawapannyer kena buang dlm tong ler..nk mula balik kenala melaburkan....hurmm....nk melabur plk bknnyer sikit...customer skrg sumer dh high mantainance,,setakat makeup kt farmasi2 ni dorg tak main..paling nk kena ada pun ,M.A.C...insyaallah lah aku akan mulakn blk...skrg pun dh blh contact..klu sesiapa nk merasa aku conteng muka dorg...contact ler aku...jgn risau..rege aku berpatutan ler..asalkn lepas duit minyak tol dah kira jalan..........layan...ada rezeki jgn tolak...ku terima dgn penuh rasa kesyukuran...ha ni no aku 0123169674..SMS jer dulu k...klu betul dh confirm aku sendiri yg akan call..itu pun klu korang percaya dgn bakat aku ler...insyaallah rezeki dtg dr ALLAH..aku cuma mengusahakan lagi bakat yg telah dianugerahkan padaku...

Sabtu, 13 Mac 2010

JERAWAT-JANGAN AMBIL MUDAH! JOM KENALI PUNCA JERAWAT

salam semua..ermm lama gak ler aku tak update..rini nk update punca2 jerawat..insyaallah diharap info ini dpt la membantu korang sumer untuk menghindari daripada timbulnyer jerawat diwajah korang yg cun dan hensem tu..layan...
 JANGAN AMBIL MUDAH!!! SO FIKIR FIKIRKANLAH...NAK CANTIK KER TAKNAK? NAK KER TAKNAK???? '

ini dia kedudukan jerawat dan bagaimana ia terjadi...selain korang tau penyalahgunaan produk dan pemakanan,stress dan sebagainyer..aku juga pasti ada dikalangan korang sumer ada yang tidak tahu lebih mendalam mengapa sebenarnyer jerawat ini terjadi..

1-DAHI
    haba badan yang melampau,peredaran darah tidak baik.minda dan tubuh badan yang terlampau letih.
    stress..kumpulan ini biasanyer tergolong dalam manusia yang mempunyai sikap panas baran.
    NASIHAT:pupuk tabiat tidur awal dan bangun awal.amalkan tidur yang mencukupi dan perbanyakkan
                      minum air suam.


2-HIDUNG
    jerawat yang tumbuh di batang hidung bermaksud besar kemungkinan tulang belakang kita mempunyai
    masalah.jikalau dihujung hidung pula,haba perut yg melampau dan sistem penghadaman yang tidak normal.
    disalah satu hujung hidung pula sgt dekat dikaitkan dengan ovari dan sistem reproduksi.


3-DAGU
    fungsi buah pinggang terjejas atau sistem endokrin(rembesan dalaman) lemah.kaum wanita sering kali
    mengalami jerawat di bawah dagu berbanding kaum lelaki kerana mungkin berpunca dari haid yang tidak
    teratur dan sistem peranakan bermasalah.


4-PIPI KIRI
    fungsi hati yang tidak lancar dan termasuklah dilanda masalah rembesan,menyahtoksin dan penghasilan
    darah.


5-PIPI KANAN
   fungsi paru paru yang tidak normal.


6-TUBUH BADAN(BELAKANG DAN HADAPAN)
    sistem perkumuhan yang bermasalah dan sembelit.amalkan pemakanan yang sihat dan haruslah
    mendisiplinkan diri mengikuti piramid pemakanan yang seimbang dan bagi memastikan segala toksin
    tersingkir dengan lebih baik.

 ermm itu sahaja..mudahkan? rajin dengan malas jer..endah dgn tidak jer..betul tak? tiada sapa yg tidak mahu kelihatan cantik segak menawan..tentunyer kalau kite semua hendakkan gelaran itu kekal semestinya kita tidak abaikan info2 diatas..hihihih selamat mengamalkan cara kehidupan ynag sihat,,,salam..jumpa lagi..

Khamis, 18 Februari 2010

Perempuan yg selalu teraniaya

salam sumer..ermm direct jer..mood marah ni..marah ker??? sal aku nk marah lk kn...tp...mampu ker aku tolak pulak perasaan marah tu klu ia meronta minta di hamburkan?
insyaallah boleh tolak..dengan berkat KESABARAN..

rileks rr..korang pelik ek? apa la yg aku dok merapu ni..tul tak?....bkn apa..aku nk share tentang nasib2 seorg pompuan..sebagai isteri la terutamanyer..sebelum tu aku minta maaf la..apa yg aku nk cerita ni..tiada lansung berkaitan dgn sesiapa pun..nama pun blog aku kan..lebih mengutamakn diri aku yg serba serbi kekurangan ni.aku masih memperbaiki diri..perbaiki apa yg aku lemah..

sedih la...sedih sbb cerita seumpama ini selalu sgt dh kiter semua dengar semenjak dulu..sekarang..hari ini..mungkin esok lusa pun cerita yg sebegini tak akan pudar..malah akan jd satu trend kot..sudah tertulis lumrah kehidupan kita sebagai insan dimuka bumi ALLAH S.W.T..tiada satu pun akan terlepas dr ujianNYA..
klu hendak dihitungkn kembali la secara fizikal..kebanyakkan masalah seorg isteri adalah ''DILUKAI SETELAH DIMILIKI'' korang setuju dgn ayat aku yg 1 ni?..nk celoteh panjang..takut terkena batang hidung sendiri..masa depan ku pun belum pasti sinar nyer akan terang sehinggap akhir nafasku..sungguh pun begitu sedarnyer aku..sentiasa aku
menadah kedua tangan ku ini pdMU YA ALLAH...berikanlah aku kebahagian buat selamanyer...berikanlah jua aku kekuatan untuk menempuh hari2 yg mendatang...AMIN!

sejak kebelakangan ni..banyak kisah yg diperdengarkan kepadaku..kisah2 yg membuat aku tersentuh sejurus terluah nyer cerita itu. sekali
lagi
aku mengingatkan kepada semua penyinggah blogku..kisah yg aku up ni..bkn lah dituju kepada sesiapa pun..ia hanya untuk berkongsi perasaan..perasaan seorang wanita dan isteri sepertiku..persoalan yg selalu bermain dlm benakku ini..kenapa,mengapa,mestikah,haruskah,atas sbb apa jdnyer begini..begitu..dlm pemikiran aku..aku rasa.ermm...ni rasa aku eh?..aku yg rasa..jelaskn? bkn korang yg rasa..klu ada persamaan tu hanya secara kebetulan..aku rasa suami/lelaki berpasangan..semakin lama semakin suka berahsia..minta maaf yer kaum suami/lelaki..ini hanya persoalan sendiri..dan ulasan sendiri..

kenapa mesti jd begitu?? maksud aku..kenapa mesti berahsia? atau kata lain pendam?
kenapa setiap ketidakpuasan hati itu diluahkan untuk kebaikkan bersama?
alasannyer..sudah berkali kali berbincang tentang hal yg sama..tp hanya sekejap perubahan dilakukan dan kembali semula ker tabiat asal..WHAT?? semudah itu jer jawapan..ermm itu la dinamakan ''alasan''..
dulu masa baru kenal..baru nk berputik perasaan cinta..sayang..boleh pulak sabar tu dtg 100%..boleh plk usaha tu dtg 200%..sekarang semua dh hilang...semua dh pudar...sebab apa pudar..tu kena muhasabah diri masing2..adakah kita cukup sempurna dimata pasangan kita..mungkin pd kiter sempurna..dan ada segelintir suami/lelaki pun berasai kiter Ni sempurnakah?..cukup serba serbi..tp kita hanya berharap pasangan kiter menjadi terbaik tuk kiter..betulkn? tp bagaimana dgn kiter pulak?apakah kekurangan sehingga diperduakn?..cth la eh? seorg isteri tu mcm aku la..HOMEMAKER..tidak bekerja..bergantung harapan,kerpercayaan,kesetiaan pd seorang suami..tau2..suami yg selama ini tidak mencurigakan lansung sama sekali telah ada perempuan
lain dihati..
secara automatiknyer hati ini terus remuk..rasa teramat2 la bodoh..teraniaya..dan bermcm2 la perasaan timbul ketika itu..sure tertanyer2..''kenapa aku?'''kenapa mesti aku'' ''YALLAH.. berat sungguh ujianMU terhadapku YAALAH''..ini la antara ayat2 yg akan terus bermain dalam fikiran korg time tu..tul kn? Apa yg penting bersyukurla apa yg Ada depan mata Sekarang Ni..kerana yg Lama tidak Akan sama dengan yg baru :)

Ahad, 14 Februari 2010

YA ALLAH!!!...AMPUNKANLAH IBU BAPA BAYI2 INI..

SALAM....terima kasih kepada semua pembaca yg sudi singgah ke blog aku..ntah kenapa hati aku rasa sayu,sedih,marah,geram,kesal hari ini..
Aku tak pelik bila melihat gambar yg telah di emailkn,cuma naluri seorang insan merangkap seorang ibu seperti ku tetiba menjadi hiba sangat2..yerla..aku seorang ibu yg melahirkan dua orang anak..mengandungkan mereka berdua selama 9 bulan,sudah pasti hati ini mudah tersentuh apabila mengenangkan nasib bayi yang tidak berdosa ini..dlm hati ku terus berkata ''EEEEEEEEE SETANNNNN JAHATNYER...'' ku melihat satu persatu gambar yg telah dikirimkan kepadaku itu..serta merta air mata ku ini jatuh berjurai membasahi pipi..mengetap bibir jer aku waktu itu..geram sgt...rasa mcm bodoh giler pompuan2 kt luar sana..aku bkn nk cakap aku sempurna..aku sedar aku pun makhluk allah yg tidak pernah lari dari melakukan kesilapan..tetapi seburuk aku..sejahat aku..senaif aku..aku masih tau batas2 aku mcm mana...aku amat bersyukur..aku tergolong dalam insan yg kuat kasih sayang..kalau ada yg berpandangan aku ni perasan ker..berlagak baik ker..apa yg aku blh kata kn..ALHAMDULILLAH..tak apa..ALLAH tahu siapa aku..kali ni aku nk share tentang perasaan kejam manusia..aku tau..korang juga tau,dunia semakin jauh.. memang kita manusia akhir zaman..korang setujukan? paling2 aku sedih..kebanyakkan nyer  MELAYU...melayu yg buat semua ni...aku taknak ambil tahu bangsa lain..bkn kompromi..aku mesti la nk perjuangkan bangsa aku....mmg ramai diluar sana nk perjuangkan bangsa melayu kiter ni..tp makin ramai yg cuba perjuangkan dan pertahankan..semakin ramai melayu diluar sana yg nk menjahanamkan bangsa sendiri..apa yang aku tahu..sifat2 seorang PEREMPUAN,adalah kaya dengan kasih dan sayang..kaya dengan cinta..simpati...tp..apa dah jd?? mana hilang semua rasa tu? mengapa mereka sanggup buang perasaan sayang tu dan digantikan dgn kekejaman? aku x percaya adanyer perempuan yg berperasaan mcmni.. aku tak rasa mereka yg buang bayi ni tak sayang ank2 mereka..tp kerana TAKUT dan MALU yg buat mereka jd begini...ntah lah..apa pun perasaan mereka sewaktu itu,tidak sepatutnyer bayi ini diperlakukan begini.,moral baik yg aku boleh ambil dari email ini untuk terus memuhasabah diri aku..ialah aku bersyukur..aku tidak tergolong dalam kelompok wanita2 yg mcm ni..ALHAMDULILLAH..SYUKUR PADAMU YAALLAH...aku senantiasa berdoa..agar kejadian serupa ini..tidak akan berada dlm keluarga aku...wahai para pembaca yg singgah ke blogku..sama2 la kita doakn semoga dosa ibu bapa bayi2 ini diampunkan...diberikan hidayah keatas segala dosa yg mereka telah lakukan..semestinya bayi2 ini syurga adalah tempat buat mereka..bersama lah kita menerapkan kasih sayang disetiap sudut dlm hati kiter semua..jgn sekali2 kiter biarkan perasaan kejam menular pd diri masing2..renung renungkanlah yehhh..gudnite..babaiii...insyaallah..ada cerita yg sesuai untuk dikongsikan bersama korang semua..aku akan tulis..lastly thank you so much kepada semua yg sudi singgah membaca halaman blogku ini.. :))

Sabtu, 13 Februari 2010

THANK YOU REESA QISTINA..MOMMY LUV U SO MUCH!

SALAM. kepada semua yg sudi singgah kejap ke blog aku ni......aku happy aku happy aku happy!!!......................(tetiba plkkn? meroyan ker apo nih) rileks rr..aku nk tanyer ni..
korang happy tak?? haa? apo? lagi happy dari aku? ermm alhamdulillah.....diharap setiap hari yg kita lalui dipenuhi dgn kegembiraan... sapa yg nk sedih kn tul tak? sebagai manusia jugak kita tak blh melawan kententuanNYA..setiap daripada kita telah pun tertulis apa yg akan terjadi hari ini, esok lusa dan kehidupan seterusnya sampai la kiter semua dijemput untuk bertemu ALLAH yang MAHA ESA...ok jom rrr start baca apa yg aku nk share dgn korang hari ini..kali cerita berkaitan perasaan la..kasih sayang,rasa cinta..rasa rindu...rasa dihargai...a'eklaaa...korg nk ckp aku ni nk citer sal VALENTINES la nii...''erm dosa la minah ni...nk citer sal ni plk'' betul x apa aku fikir ni? aku pasti ada diantara korg yg berkata cmni..huhuh tgk dh berdosa dh aku..suka anggap org bkn2...maaf yer semua...bkn menggangap..cuma sendiri terasa ler..hihih tp..tp............ADA AKU KISAH? hahahahah...aku bkn nk citer sal valentine..aku nk cerita sal kasih sayang..haa..tgk tgk?? ckp lg kn...nk ckp ermm ''sama la tu'' betul? betul x? sukati korg la nk kata apa pun..itu bg yg berkata la..yg x kata apa2 tu tima kacih... :)) esokn valentines day..dlm ramai2 yg berkata berdosa dan haram meraikannyer..korg tak fikir plk,lg ramai yg suka menyambutnyer...setuju dgn aku? ''LU PIKIRLAH SENDIRI'' bak kata nabil raja lawak...ni aku nk citer kisah happy campur terharu tentang aku  dan ank aku yg sulung tu..smlm kt school dier selain ada aktiviti meraikan tahun baru cina..mereka sumer ada DAY ART CREATIF.mcm biasa tepat jam 2.30 waktu bangkok thailand,aku pergi la menjemput ank aku balik sekolah...seperti biasa la nama pun kt sekolah..ramai la ibu dan bapa sepertiku menjalani rutin harian kn..jemput la ank masing2..dlm perjalanan balik rumah aku..aku bebual la dgn ank aku ni..aku tanyer la dier apa yg dier buat harini dekat sekolah..apa aktiviti dier..mkn apa harini..sama la mcm korg kn(kaum2 ibu) sapa yg ank dier sekolah mcm ank aku ni mestila korg nk tau apa yg ank korg buat hari2 dekat sekolah betul x Semah? hihih.ank aku ni pun berceloteh la...dier cerita la apa yg dier buat semlm..sampai jer rumah..dier terus buka kasut dier sumer...lps tu aku suruh dier tukar baju...dier pun masuk la bilik mcm biasa hari2 yg dier buat..tau apa jd? dier keluar bilik baju tak salin2 lagi..ni yg aku nk marah ni..uiii bunyi mcm mak tiri yer tak? hahah xlah..bkn la nk marah..geram jer..(cover siot sebenornyer nk angin gk la smlm) dier keluar bilik dgn sengih2 dtg kt aku tgn dier,dier sorokkn kebelakang..aku pun buat muka pelik lah..aku tanyer ank aku.''Reesa kenapa?? kn mommy suruh Reesa tukar baju..knp tak tukar lagi" terus dier peluk aku erat dan dier ckp ''Mommy I LOVE U'' huhuh terus cool angin aku hihi..aku pun balas la blk pelukkn dier seerat eratnyer..aku ckpla ''Mommy pun sayang Reesa..sayang sgt...love u so much honey" dier pun hulurla art work yg dier buat kt school td...hari khamis sebelum  tu kn..mmg teacher dier ada ckp nk buat something special for valentines..aku pun layan jer la..ok la..xper la..dah mmg budaya org2 dier mcm tu ..aku pun bkn kt malaysia..suka tak suka kena la ikutkn jer..janji aku tau batas2 aku sebagai seorg islam..bukan meraikan bagai nk rak..aku lansung tak raikan pun..sambil tu ada jugak teacher dier ckp nk suruh bdk2 ni sumer yg create ayat apa nk bg dekat mommy2 dan daddy2 dorg..termasuklah ank aku..tp ayat tu diubah suai tambah sedikit la oleh teacher dorg..kira touchupla..x touchup pun ok kan sebenarnyer..dah nama pun ank sendiri..sure la faham apa yg dorg nk katakn..walaupun ayat tu tunggang langgang..ni dier ayat ank aku create dan diolah semula oleh teachernyer..bebunyi begini ayatnyer..hahha berapa byk ''nyer'' daa..sabolah..nk tulis ni.. ermm ini dia...'' EACH YEAR IN SCHOOL MY TEACHER HAVE ME MAKE SOME SPECIAL ART JUST FOR YOU.YOU CAN SEE MY HANDS AND FOOTPRINTS,BUT CAN YOU SEE MY HEART? YOU CANNOT SEE A HEART PRINT BUT MY LOVE IS THERE EACH TIME.SO WITH THIS I WISH YOU A HAPPY VALENTINES! LOVE YOUR ANGLE'' hermm apa perasaan korg ibu2 mommy2 mak2 mama2 ummi2 klu baca ayat ni yg direka oleh ank korg sendiri.walaupun ayat tu dah diubahsuai sedikit oleh org lain.ank sendiri tu..bkn ank org..ank sendiri yg beri kata2 cmtu...terharu aku..meleh la airmata seorg ibu time tu...dan2 tu jugak aku teringat mak aku yg jauh dimata tapi dekat dihati ni..bertapa rasa dihargai sgt2 semalam..org tua2 selalu berkata biar hilang suami jgn hilang ank..mcmtu jugak ank berkata..biar hilang suami..jgn hilang mak..anda setuju? terpulang lah pada pandangan masing2..kasih sayang,cinta itu semua terlalu besar dan subjektif..kita akan ada perasaan itu dgn  semua mahluk ciptaan tuhan dan juga ciptaan manusia..faham tak apa aku ckp ni? ermm kasih sayang dgn ciptaan ALLAH dah tentula sesama insankn.. sesama haiwan peliharaan atau pun yg tidak dipelihara..semuala termasuk..xkkn aku nk type semua ciptaan ALLAH kt dunia ni..tak tertulis aku..mmg byk benda yg kita  sygkn..dan akan selalu ada perasaan tu apabila kita mulai sukakn sesuatu..tu la dier cerita semalam yg terjadi pada aku..point cerita ni hahah xder apa korg sendiri faham..hargailah org yg korg semua syg selagi mereka ada didepan mata,selagi mereka bernyawa ,KASIH,SAYANG YANG KEKAL HANYA PADA ALLAH S.W.T.disamping kita kuat rasa cinta pd famili..sama2 la jugak kita pertingkatkn lg cinta kepadaNYER..oklah..areos...babai...assalammualaikum...eee best2 dpt share citer happy aku n korg..''SELAMAT BERKASIH SAYANG'' hihihi aku sebut versi melayu xperkan..x dosa kn...hahahha..apa2 jer la..ayat yg direka..yg pasti semua org kt dunia ni ada perasaan tu..selagi perasaan tu bersama dgn diri masing2..pasti kita tidak akan sekali2 terlintas berlaku kejam...YALLAH..KEKAL KAN PERASAAN SAYANG INI TERHADAP DIRIKU..SEMOGA AKU BOLEH MENJADI IBU DAN ISTERI SERTA ANK YG BAIK BUAT KELUARGAKU..AMIN....

Khamis, 11 Februari 2010

MOMMY,MAMA.MAK,IBU,BONDA,UMMI TAHUKAH ANDA???

Salam...bismillahhirahmannirrahim..(ewah..ada perubahan tak?) ermm kali ni aku nk citer tentang penyusuan badan la..kaum2 pompuan yg sama status macam aku ni,aku percaya mesti ada pengalaman masing2..tp sekarang aku nk citer pengalaman aku sendiri sebagai mommy yang menyusukn kedua dua ank aku sehingga mereka genap 2 tahun..x caya ek? yer la aku suka berangan byk..konon2 hot mommy la.. HOT MOMMY KER?..heheheh jgn marah yer kepada semua pembaca..haa??? apa?? anda setuju saya digelar begitu? yaallahhh terima kasih  sgt2,aku hargai pujian korg semua(uwekk sendiri mau muntah plk,sal aku poyo plk ni?)..laaa..yg ni kenapa plk? owh..ok ok..x layak ek? ermm xper kuterima segala kritikkan..sesungguhnyer daku teramatla sedar bahawa tiada sesiapa didunia ini dilahirkn SEMPURNA..jom mula kn..begini ceritanyer..aku ni boleh dikategorikan wanita/mommy bertuah lah..sbb aku mmg tersgtlah byk susu..korg bayangkn,semasa aku mengandung ank yg sulung..apabila kandungan aku mencecah ke 5 bln setengah susu aku mulai keluar..mcm biasalakan..mengandung 1st..sure la aku pelik..setahu aku bila da melahirkan(ayat kena sopan skit) baru la susu mulai keluarkn? betul x? kwn2(semua para2 ibu ler) aku jd confius..selepas tu org pertama aku luahkn perasaan hairan aku ni ialah sapa lg..adoiyaiii..laki akula..korg tau apa dier ckp? aku dah la confius..dier blh wt lawak plk...dier jawab cmni ''haa?? abis cmner tu? nanti time beranak susu tu abis plk?'' adusss! ku tepuk dahi ku sendiri..alahai..pd aku lawak la..tp aku geram sebenarnyer..aku dh la hairan..dier jawab muka selamba jer..maybe dier pun confius la kn..dier lg la x tau...lelaki la katakn..dier cadangkn supaya aku call tanya mk aku la..suruh bertanyerkn kenapa jd begitu begini sumerlah...dipendekkn cerita lega rasanyer setelah dgr sumer celoteh mk aku...mk ckp,aku ni sama mcm dier..jenis banyak susu..kira sama la pengalaman dier n aku..fuhhhh....selamat ku rasa diri ini..ku igt aku ni lain dr yg lain la kn..sbb aku rasa x sumer org merasa mcm aku kot...ermm di pendekkan cerita lagi(berapa byk dipendekkan daaa)..aku telah selamat melahirkan seorg baby gurl yg kunamakn REESA QISTINA..ermm huhuh nk tau apa terjadi?? selepas selamat sumer..aku diletakn dlm wad la..doc terus jer hulur baby aku tu,dier ckp bg baby awak susu..aku pun sambut la baby aku dgn tidak berdaya sbb hilang tenaga semasa bertarung nyawa nk melahirkn ankku kedunia sebentar tadi..tetapi dgn serta merta penat lelah td kulupakn kerana terlalu excited nk bg ank ku susu aku..yer rr dgn bangga nyer susu aku kan banyak..bila aku hulur jer breast aku ni kemulut ank aku..dgn sepantas kilat dier cuba menghisap..pandai kan? mmg lumrah alam makhluk ciptaan tuhan..sudah tertulis sebegitu rupa..yer rr baby tu..x tau apa pun..9bln duk dlm perutkn..keluar2 jer kedunia,tetiba reti plk cara2 nk menghisap..ermmm.tp..tp..riang aku bertukar sedih secara automatiknyer..teringat terus kata2 laki aku yg susu aku habis bila melahirkan  nanti..tau apa? feeling aku terus tersentak apabila dengan tiba2 babyku menangis dgn kuat campur tak puas hati kot..huhuh susu aku x kuar pulak time tu?? YA ALLAH...haru biru gk la masa tu fenin terus aku yg da sememangnyer layan blur campur penat x abis lg td...dtgla plk nurse dgn segera tgk apa yg terjadi kat baby aku..nurse tu tanyer knp ni? aku ckp la..susu x kuar..nurse tu buat muka rilex jer..dier ckp ermm xper.memula mmg mcm tu..u kena urut selalu breast u tu..bg urat2 sumer x tegang..senang susu keluar..dlm hati aku a'eklah nurse ni?..ku bantai kang...korg pelik eh? kenapa aku nk bantai? hahah yer rr aku terlupa pulak..dier mana tau susu aku dah kuar awal dr aku ngandung 5bln lg..doc jer tau..dah doc yg check aku tiap2 bln kn..sudah pasti la aku cerita sumer kt dier.ermm nurse tu ckp xper..u try urut dulu..ank u biar i bg susu formula dulu..sedih siot..sian aku...igtkn dpt la tgk ank aku menyusu untuk pertama kalinyer..alih2 x keluar pulak dh..dugaan allah..nk tgk sejauh mana sabarnyer aku n kebijaksanaan aku menguruskn ank pertamaku setelah aku bergelar seorang ''IBU''.keesokan harinyer aku dah boleh balik kerumah..ermm masa untuk menjalani pantang la plk..aku berpantang kt umah mk aku la..xkkn kt umah aku kot..setelah smpi rumah mk aku tu..aku cerita la kt mk aku apa yg telah berlaku..mk aku ckp xper..susu x kuar sbb terhenti sekejap kerana urat2 aku menegang semasa proses melahirkn smlm..lebih kurang cm gitu la ayat mk aku.mk aku ckp ermm..nanti mk bg ayaq nasik(mk aku org utara) ermm aku ikut jer..sbb still x daya g..yer rr penat darah byk hilang..biasalah pompuan baru lepas bersalin..normal la mcm tu kan..point aku up cerita ni?? sbb ni la..sekiranyer anda kaum2 ibu yg mempunyai masalah susu tak kuar mcm aku untuk pertama kalinyer melahirkan ank.x kisahlah ank ke2 ker.. ke3 ker..keberapajerlah..ermm ni petuanyer..kata mk aku,air nasi ni khasiatnyer sama mcm susu badan..sudah semestinyerlah susu badan lg hebat.ni kira paling hampirla..masa korg tanak nasi tu,lebihkan air dier sikit..masak nasi mcm biasa..bila air nasi tu dh mendidih dan hampir pekat cedok air nasi tu sedikit ltk dlm botol susu..ermm campurkan n madu sikit..kenapa kena campur?? sbb kata mk aku susu badan rasa dier manis.xder la manis sgt kata mk..cuma mmg ia rasa manis la skit..skit jer rr..sbb tu mk aku campur madu sikit.ermm selepas itu goncang la botol susu tu mcm biasa..biar air nasi tu suam skit..baru la korg bg baby korg minum..itu saja..sekian...apa  hasilnyer? laa hasilnyer baby korg xder la meragam,menangis bagai..sbb kenyang kan..lg 1 bonus..baby korg akan tembam n semangat waja hahahah..eh eh aku serius..mmg akan semangat..baby semangat kn comel..bila susu korg dh kuar normal mcm biasa,terusla bg susu korg tu..korg pun akan cepat susut badan yg dah kembang akibat mengandung 9bln kn..serius aku ckp..bdn akan cepat susut..aku xnk contoh org lain..contoh aku jer..berat badan aku still sama mcm aku ank dara dulu..sbb menyusu badan la rahsianyer..rahim pun akan cepat kecut..itu pada siapa yg melahirkan normal la..operate aku tak tau..coz aku xdo pengalaman operate g..kedua dua ank aku,aku lahirkn normal ikut pintu x ikut tingkap hihih..ok aku harap petua ni berguna la kepada ibu2 yg mempunyai problem susu x kuar kn..bkn xder susu tau..ada..cuma urat tu masih tegang..mcm tersekat la nk kuar kot..aku hari ke 3 dah blh susukn ank aku normal mcm yg aku impikan sehinggalah ank aku berusia genap 2thn aku stop susu badan..begitu juga dgn ank kedua..ni la dier ank2 aku yg bertuah dpt menyusu badan full sampai 2thn..REESA QISTINA n REESA QAISARA..harap info ni berguna..SALAM... babai....

AISKRIM GORENG PANASSS PANASSSS

assalammualaikum....hermm x pernah2kn? korg mesti nk ckp cmtu? korg?? iskk xder la semua yg baca blog aku ni fikir aku cmtu..ada la diantaranyer KOT? korg faham x intro aku ni? hurmmm  lmbt tul la..kn aku bg salam td..x pernah2kn.. dh bpe entri aku up xder pun salam kn..yg ni lk tetiba..heheeh..tu la x reti2 nk ringankn mulut menyebut benda yg diwajibkn dlm islam untuk memulakn sesuatu perkara selain Bismillahhirahhmannirahim(aku tuju kt diri aku sendiri daa)
 orite..jom start..kali ni aku nk share resepi la..klu ada yg sama tu maybe kebetulan la..nama pun masak memasak..blk2 bahan yg sama jer..kang aku poyo ckp aku create org ckp aku riak n copy paste plk.
ni xdo copy paste ok..ini dr naluriku sendiri n rasa dr tekakku huhu..ermm korg pernah mkn AISKRIM GORENG X? apa da soalan aku ni kn..mesti la pernah kn? kt kedai mamak bersepah mknan tu..tggl oder jer.ni aku tanyer korg pernah ker mkn hasil buatan sendiri?? aaaa sapa pernah angkat kaki..hihih xder la memain jer..eh eh? sorry ok..aku tau la korg x bodoh nk g angkat kaki semata2 sal ni plk kn rileks jgn sentap2..ayoo merapu aku kn..ckp nk start..x start2 pun..ok kali ni betul2..senang jer wt dier..klu oder kt mamak stall pun xder rr mahal sgt..tp g baloi buat sendiri..apa yg korg byr tuk sepiring tu,cukup tuk beli bahan2 wt aiskrim goreng ni tau.ermm bahan2 nyer ialah korg hanya perlukn roti yg wt sandwich tu..apa2 brand pun tarak hai punya janji roti.bahan lain telur,aiskrim paper brand pun balun janji aiskrim sama la cm roti td n tepung jagung.aku ada 2 cara sebenarnyer..aku citer yg 1 st dulu lah eh? ermm pastikan aiskrim tu betul sejuk n beku.ambil 2 keping roti td,korg gelek dgn penggelek tepung tu sampai leper n padat..buat kepada 2-2 keping roti td.selepas itu korag ambil 1 scoop aiskrim,ltkn ke atas roti yg telah siap digelekn sehingga leper td dan sekeping lg korg tangkupkn diatas aiskrim tu jgk.seterusnyer tampal kn keliling roti td dgn bancuhan tepung jagung yg termasuk dlm bhn2 nk buat aiskrim grg ni .potong la roti td ngam2 dgn 1 scoop aiskrim tu..atau pun korg blh guna acuan telur utk tekap aiskrim td supaya jd ngam dgn roti tu,dan roti tu akan terpotong cantik jer.pastu baru la lekatkn n tepung jagung pd keliling aiskrim korg td..mana2 la..ikut la kreativiti korg..janji roti tu x terburai aiskrim tu x meleleh kuar.selepas itu balutkn aiskrim korg tu dgn plastik wrap.setelah itu simpan ke dlm peti sejuk selama 2 3 jam..lg lama lg bagus..ermm setelah siap dibekukan,kuarkn dr peti sejuk n celupkn kedlm telur yg telah siap dipukul td,serta merta grg dlm mnyk yg sgt panas..bkn suam2 ok..makesure mnyk tu panas..sbb kita x akan goreng lama2kang cair lk aiskrim tu.grg sehingga roti tu nmpk kekuningan,angkat terus dan toskn mnyk nyer n hidang..nk g sedap topped kn dgn krim coklat or strawberry.klu korg xnk sudah..mkn cmtu pun da sodap..tu style..yg ni style no 2 plk..yg ni pun sama jer sedap dier..beza dier..ambil 1 scoop aiskrim terus celup dlm telur dan seterusnyer korg golekkn aiskrim td keatas emping jagung yg siap dihancurkn atau dikisar(conrflakes) blh juga klu korg nk tukar emping jagung ni ker biskut..hancurkn biskut sama seperti emping jagung td..ermm cm aku ckp td la..ikut tekak korglh kn..kreativiti masing2..benda kite nk mkn..kita mesti tau cmner nk bg sedap..proses sama gk cm style 1st td..wrap n simpan dlm peti sejuk..sama jer..tp yg ni terus goreng je.xde celup dlm telur dh.nk mkn bila2 ikut suka waktu korglh...mcm aku,aku xder ikut time.tp ikut mood..hahahha..klu aku rasa tekak aku n ank2 aku nk mkn..baru aku buat.aku ni mmg suka REKA2 resepi..sbb aku kn x keje..duk umah jer..tekak pun ngader2 rr...nk mkn tu lah ini lah..so aku cuba la try buat..ermm alhamdulillah jd...yg PENTING.... cuba...x cuba x tau kn...klu x cuba mana kita nk tau kita mampu buat ker x..ermm sedap seh...try tau...pasti tidak mengecewakn anda..hihih ok la nanti aku up g resepi lain..dah syuhhh syuhhh! g try buat yg ni dulu...babaiii..salam...

Rabu, 10 Februari 2010

ALAHAI BANGKOK...

SAWADHIKAAA...ermm aku bg salam thai ler..jawab la??? tau x? sure ada yg tau n x tau..xper pd yg x tau jawab dier ''KHAA'' or jawab blk '' SAWADHIKAA'' hehehhe..sawadhika tu tuk pompuan...maksud aku,cara pompuan thailand bg salam or ucap selamat sejahtera la kiranyer.klu version lelaki plk ''SAWADHIKAAPP'' ermm sama la jgk bunyi nyer klu korg nk bls blk pendek jdnyer ''khapp" yg panjang sama ler cm aku type diatas td ''SAWADHIKAAPP''.

ermm orite..rini aku nk cite tentang apa yg paling happening kt BANGKOK.aaa...sure korg nk tau kn? ekeleh?? yg da tau tu xper lah..suka aku la,aku nk citer pd yg x tau..kn? kn? ermm org ramai ckp..ni kira reveiew yg ckpla ok.bangkok ni syurga dunia,syurga,shopping,syurga pondan,syurga makeover muka,body n apa2 jer la yg korg nk ubah.apa pun persepsi org2 diluar sana..memandangkn aku dh bermastautin disini agak lama la jgk,dgn ini aku setuju 100 peratus apa yg mereka2 diluar sana berkata2 tentang NEGARA yg 1 ini.tempat yg aku nk citer ni paling top rrr kt BANGKOK.tetapi? tetapi....huhuhu tetapi tempat ni kebanyakkan ''LELAKI'' yg suka pegi.sbb?? jeng2..hahahah rileks rr kaum2 pompuan..kaum2 ibu kaum2 isteri2 yg bertittle MCM aku ni..jgn melenting plk klu lepas ni ada para2 suami ker..bf korg ker..tunang korg ker..yg terminat nk try g tgk tempat ni..aku sarankn korg join sekali ok? hehehhe..ok jom start..tempat ni dinamakn ''SOI COWBOI''..nama tempat pun perghhhh..da koboikn?? korg rasa leh bayang x tempat dier cmner? ermm iskkk3(aku nk teruskn type ni siap geleng pala dulu).tempat ni nitelife la kt bangkok..mcm2 ado..especially club2 la..bar2..pompuan? huishhh lg la ramai...bkn pengunjung yer yg dimaksudkn aku..pelayan disitu la..da tentu la pompuan.klu lelaki?? gay area in bangkok..hahah next story aku citer sal gay area port plk ok..abiskn dulu citer yg ni.tempat ni mmg aku confirm lelaki akan pegi klu dtg bangkok..wait2,aku tau aku tau...korg mesti tertanyer2,laki aku pegi ke x? betul x korg fikir cmtu? dier pegi ker aku yg pegi? ahahhah tajuk album BIARLAH RAHSIA..tempat ni klu nk diikutkn org2 kiter,x sesuai sebenarnyer nk dikunjungi..mmg tempat menambah dosa yg tersedia ada.tp ku faham..kiter klu pegi tempat org..sure la kita nk tgk apa yg paling best kt negara tu..paling happening..knnn? sebenarnyer byk tempat yg menarik ada kt BANGKOK ni..ni yg aku cerita ni nitelife paling top banget di BANGKOK.soi cowboi ni area shukumvit..klu korg nk pegi sebut jer kt driver taxi sini soi cowboi..laju jer dier bwk korg tau x,hahahah.x pun korg baru tahan jer taxi tu terus la dier yg offer ''soi cowboi naa khaapp?'' tentula dier tgk penumpang gk..yg pasti penumpang lelaki la yg akan dioffer cmtu.aku up cerita ni bkn nk mengajar mana2 pembaca pegi tempat2 mcmni plk..aku cuma share apa yg aku tau mengenai BANGKOK.tu pun kebetulan aku dh duk sini lama.tempat sebegini hanya sesuai dilawati umur 18thn keatas..x caya? klu 1 day korg teringin nk cuti2 BANGKOK ker kn..klu tanyer lelaki apa paling happening kt BANGKOK ni,sure tempat yg pertama akan disuggestkn kt krg ini la dier soi cowboy(lelaki ler) klu pompuan yg dtg sini pulak,tempat yg akan disarankn sesuai dgn kaum yg 1 ni,apalagi shopping area la..nk sebut byk bona tempat best yg sesuai sgt tuk mengbankrupkn diri..next time aku citer sal shopping2 lk ek? ni aku up sekali pic area soi cowboi place..mmg happening..ada pic yg sensored aku x up la..kang kena banned plk akunyer blog.korg klu nk tgk pic yg tutttttt..sila la layari laman http:/soi cowboi bangkok.com. byk g nk citer sal amazing thailand ni..nanti up citer lain plk k.. babai..SALAM..

SERBA SIKIT INFO DR AKU

aku berkahwin pd 18/12/2004.masa tu aku berumur 24 thn..muda seh..da jodohkn..kang tolak xder sapa lk nk kawin n aku.huhuh haru plk.. 24thn daku..laki ku 25thn..ermm sama2 muda remaja...we all sebenarnyer diperkenalkn oleh seorg rakan la..rakan dier tu rakan ku jgk...dipendekkn cerita n nk dijadikan cerita jugak dier..dier? dierrr....ermm dier sapa plk lg..laki aku ler...hahha 1sekolah okies..x kusangka...dulu kat sekolah memasing kekwat(berlagak poyo)..akhirnyer menjadi pasangan suami isteri yg amat serasi sehingga kini ,dan usia perkahwinan kami skrg berusia 6thn daaa..ermm aku dikurniakan 2 princess yg cantik2..comei2..pd mata aku la...tp ku sedikit sedih la...wlupun aku mempunyai happy famili ku sendiri..famili ku plk jauh dimata tetapi dekat dihati(pujuk hati ni chewahh)..aku duk kt bangkok..lama x lama la..kejap x kejap la...hihi lama la ...dr ank aku no 2 tu baby g smpi la dier 3thn skrg tau x...nk buek cmno...hubby ku mencari sesuap nasi untuk aku n ank2 ku..aku bersyukur,,sbb dlm asia jer..xder la jauh sgt..2 jam jer klu naik flight...naik kete x tau rr..smpi ker korg rasa??? naik keretapi pun x pernah cuba g..tongkang??? pun belum pernah try...alhamdulillah lah..kira klu ada emergency tentang famili aku mau pun famili si dier,senang la we all nk blk..xder mkn masa berjam2...g pun dk kecik 2 org ni klu dlm flight sibuk nk jd stewardess leader(faham2 jerla) ni aku attach sekali pic umah aku kt bangkok sewaktu mlm hari...cantik siot...bkn umah aku..umah sementara je,selagi suami ku bekerja di sini.bkn aku menetap kt sini selamanyer kn...zasss layan... (fafau pinjam sat ayat ko)

IPL (INTENSE PULSED LIGHT/PHOTO FACIAL

ermmm wanita2..diluar sana pernah dgr ke tak treatment ni? bkn botox yer kwn2..treatment ini sejenis laser untuk menegangkn kulit wajah la..secara jujurnyer aku dah try buat 2 kali..harga??? jeng2..sememangnyer la mahal...tetapi??? tetapi result dier sememangnyer la ok.. serta merta tegang halus mulus yer...ermm aku cuba sbb aku ni mmg tersgtlah obses dgn kecantikkan...eleh..nama pun pompuan..sesuai ler kn...mana ada pompuan xnk lawo..ada ker? ada?? gilerr rr klu ada..da tentu la xder huhu..ok ok merepek plk dh..seterusnyer..ermm aku nk cerita kaedah murah n mahal jer sebenarnyer..aku dh try buat..sbb tu aku up story ni.klu ikutkn treatment tu rasa dier cm kena renjatan elektrik rr sikit..sikit jer .x byk..wlupun x byk..sakit ler gk..bkn ada bius2 ni..sapu krim antibacteria pastu terus dier spot kt muka aku..aku x nmkpk la apa doc buat.da aku dipakaikn spec mata bagai dr mengelakkn cahaya laser tu membuatkan mata ku buta..hihihi..x sampai sepuluh minit dh siap..mak aiii rege xyah ckp la..tp yg penting result ok..ermm ku faham bkn sumer org mampu nk buat kn.mcm ni la..aku bg petua yg murah mudah n senang,result?? confirm la sama..tp xder rr serta merta.. korang kenal buah manjakani?? kenal ker x?? selalu mkn dlm bentuk capsule jer kn? haaa ni x..ini yg belum diproses yer..korang cari kt kedai runcit bersepah..selepas itu..korang asah buah manjakani tersebut di bawah bontot lesung batu..aku tau rr skrg org wt sambal belacan guna mesin pengisar..sure ramai yg xder lesung batu..klu ada pun simpan jer kn? kn? haha pepandai jer..ok ok rilex2..nk citer la ni..selepas diasah sampai kuar serbuk tu..korag ambil serbuk tu, sama ada dicampurkn dgn bedak sejuk atau madu...seterusnyer bolehlah di oles pada wajah korg yg gebu2 tu...seeloknye pakaila diwaktu malam..sebelum tidur..esok korg basuh la..pas basuh tu..huishhh sure la korg rasa tegang megang jer kulit korg..x caya? x caya g?? ermm  cuba try tgk...jgn sekali cuba terus nk result..dah nama pun guna tradisional style..faham2 jer la..menuntut kesabaran yg byk ok..try eh...

AKU HARI INI

Bismisllahhirahmannirrahim...alhamdulillah,,syukur..berjaya akhirnya ku cipta blog ku sendiri...terima kasih ya Allah..ermm satu hari buat benda ni jer..dgn pala pusing pinau2 lagi...finally..dpt gk..tu la dier..SABAR itu separuh daripada iman...aku create blog ni atas saranan seorg kwn..sbb??? sbb dier?? nk tau apa??? sbb dier ckp aku ni duk umah x buat apa...pepandai jer...dier x tau aku byk benda nk wt...klu x..xder rr aku create profile aku ''supemum'' ermm...xper2..aku byk benda nk share n kwn2 sumer..esp mama2..mommy2..ibu2..mk2..bonda2..erm kaum2 adam pun blh gk tgk..aku nk share cerita kehidupan seorg mommy ''sepertiku''..igt yer..sepertiku..bkn seperti org lain..atau mk2 yg lain..cuma klu ada yg sama tu..maybe kebetulan jer...ermm apa lg ek? da buntu pala ni..duk ngadap benda alah ni jer 1 day..padahal aku sakit pala rini..agaknyer Allah nk bg jln kt aku supaya pening aku ni..pening bersbb..haaa.. ni la sbb dier..aku create benda alah ni lah..baru best klu hubby aku tanyer sakit pala sbb apa?? dgn ''riak''nye aku blh berkata..sakit sbb nk create blog huhuhu..selalu dier perli aku..''ai?? x wt pape pun sakit pala?'' ermm hari ni aku dah der alasan munasabah ler...klu x...aku wt bodo jer...sbb tul gk kata dier..aku mmg x wt apa pun..hihii...ok la..smpi sini dulu eh....jap g aku layan lg..dadaaaa...